10-10-2019

Marriott Residence Inn Gent: voor langere periode op hotel

Vlakbij het op- en afrittencomplex van de E17 in Gent verrijst momenteel een nagelnieuw Residence Inn Hotel By Marriott naar een ontwerp van ARCH & TECO. Het hotel moet een antwoord bieden op de vraag naar ruimere kamers voor een langer verblijf in de omgeving van Gent. Witte prefab betonpanelen verlenen de gevel een eigentijds karakter.

De vraag naar hotelkamers voor een langer verblijf ontstond door onder meer de nabijheid van het UZ Gent. Het ziekenhuis staat gekend om kanker- en leukemiebehandelingen die een lange hospitalisatie vereisen. Daardoor gaan partners of familieleden vaak op zoek naar verblijf in de buurt tijdens de behandelingsperiode. Maar ook zakenmensen gelinkt aan Gentse bedrijven zoals Volvo of Blue Towers zullen er onderdak vinden.

 

Privacy tijdens langer verblijf

In het hotel zijn 105 strak en tijdloos ingerichte kamers ondergebracht die in grootte variëren van 25 m2 tot 36 m2. Ruime kamers dus, allemaal uitgerust met een eigen badkamer en een kleine kitchenette zodat de gasten genieten van de nodige privacy tijdens een langer verblijf.

Op het gelijkvloers bevinden zich de bar en gemeenschappelijk ontbijtruimte, fitness, een kleine winkel en een wasruimte waar gasten hun was kunnen doen.

 

Prefab primeur

Het nieuwe hotel wordt parallel ingeplant met het bestaande hotel. Zo ontstaat een soort van binnenpatio. “De volledige ruwbouw werd volgens het CD20 prefabsysteem gebouwd, bestaande uit prefabbeton met droge knopen”, vertelt Jeroen Van Hove, projectarchitect bij ARCH & TECO. “Een primeur in België, wat betekent dat de volledige ruwbouw met circa 7000m² vloeroppervlakte in zeven weken opgetrokken werd, oftewel één verdieping per week.”

 

"De volledige ruwbouw werd volgens het CD20 prefabsysteem gebouwd, bestaande uit prefabbeton met droge knopen.”

 

Ritmische gevel

De gevel krijgt een afwerking met witte prefab betonpanelen, afgewisseld met raamopeningen. Deze compositie verleent het hotel een klassieke uitstraling, terwijl de materialen en vormgeving zorgen voor een moderne toets. De afwisseling van transparante beglazing en geëmailleerd glas waar geen doorzicht gewenst is, behoudt die ritmiek op het gelijkvloers. Jeroen Van Hove: “Bij het ontwerp van de gevels wilden we vermijden dat de ritmiek van de kamers zou leiden tot het uitzicht van een kantoorgebouw met een lange, eentonige gevel. Door te spelen met de raamopeningen, de diepte van de gevel, de inclinatie van de gevelvlakken en de verticale geleding krijgt het gebouw een eigentijds modern karakter.”

De inkom wordt duidelijk geprononceerd door de inkomluifel aan de voorzijde van het gebouw. Hier kunnen taxi’s hotelgasten vlak aan de ingang afzetten. Fietsers vinden een aparte fietsenstalling vlakbij de inkomhal.

 

"De volledige gevelbekleding bestaat uit prefab betonpanelen bevestigd aan de dragende wanden. Daarom is het belangrijk om de isolatie goed te laten aansluiten rond de ankers, iets dat met harde platen praktisch onmogelijk is.”

 

Naadloze aansluiting rond ankers

Voor de isolatie van de buitenspouw van het gebouw werd gebruik gemaakt van ISOVER Multimax 30 De thermische en akoestische eigenschappen van het product ten opzichte van bijvoorbeeld harde platen bleken een grote meerwaarde. “De grootste troef is de combinatie van brandwerendheid, waterbestendigheid, flexibiliteit en de beperkte dikte ten opzicht van traditionele harde platen. De volledige gevelbekleding bestaat uit prefab betonpanelen bevestigd aan de dragende wanden. Daarom is het belangrijk om de isolatie goed te laten aansluiten rond de ankers, iets dat met harde platen praktisch onmogelijk is”, besluit de architect.

OPDRACHTGEVER GRANIT AKKERHAGE
ONTWERP ARCH&TECO
ISOLATIE MULTIMAX 30, ISOVER

  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN